fbpx

«Τόκιο 2020» : Η ανασκόπηση της 11ης ημέρας

«Τόκιο 2020» : Η ανασκόπηση της 11ης ημέρας

Η ανασκόπηση της 11ης ημέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο μήκος Τ20 με τον Θανάση Προδρόμου και χάλκινο μετάλλιο στα μικτά ζευγάρια BC3 του μπότσια με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Άννα Ντέντα και Αναστασία Πυργιώτη

ΣΤΙΒΟΣ
Τα πρώτα σημαντικά δείγματα γραφής τα έδειξε στο Ευρωπαϊκό του περασμένου Ιουνίου όπου κατέκτησε την 2η θέση. Σήμερα, ο Θανάσης Προδρόμου, θέλησε από την πρώτη κιόλας προσπάθεια, να στείλει μήνυμα στους αντιπάλους του, ότι θα βρίσκεται μέσα στα μετάλλια του μήκους Τ20. Με άλμα στα 7.03μ., βρέθηκε με το... καλημέρα, στην πρώτη τριάδα, ενώ στην 5η προσπάθεια, η οποία μετρήθηκε 7.17, ουσιαστικά «καπάρωσε» θέση στο βάθρο των νικητών, αφού και η ροή του αγώνα, έδειχνε ότι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να του «κλέψει» το μετάλλιο. Όπερ και εγένετο, με τον Προδρόμου να κατακτά την δεύτερη θέση και μάλιστα με νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο ανήκε στον ίδιο με 7.05μ. από τις 11 Ιουλίου 2021 στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης. Ο Προδρόμου, ο οποίος χάρισε στη χώρα το 11ο μετάλλιο των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, είχε άλλα τρία έγκυρα άλματα που μετρήθηκαν 7.02μ. (2), 6.83μ. (3) και 7.04μ. (6).

Εφετινό ρεκόρ στον προκριματικό, εφετινό ρεκόρ και στον τελικό των 200μ. Τ64 για τον Μιχάλη Σείτη. Ο Ροδίτης σπρίντερ, με 22.87 στον τελικό του αγωνίσματος, κατέλαβε την 6η θέση, ενώ στα προκριματικά η επίδοσή του ήταν 22.95.

Ο Λάζαρος Στεφανίδης, ο οποίος χρονικά έκλεισε την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών στο στίβο των Παραολυμπιακών Αγώνων, κατέλαβε την 7η θέση στη σφαίρα F33 με επίδοση 8.20μ. Το σπουδαιότερο όλων ωστόσο ήταν πως για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας στη διοργάνωση, συμμετείχαν μαζί πατέρας και γιος. O Λεόντιος Στεφανίδης, λίγες ημέρας νωρίτερα, κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό της σφαίρας F20.

ΜΠΟΤΣΙΑ
Η συλλογή μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες για τα ελληνικά ζευγάρια BC3 του μπότσια, είχε συνέχεια και στο Τόκιο. Η ομάδα των Γρηγόρη Πολυχρονίδη (sport assistant Κατερίνα Πατρώνη), Άννα Ντέντα (s.a. Χριστίνα Ντέντα ) και Αναστασία Πυργιώτη (s.a. Ιωάννης Πυργιώτης) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2016 στο Ρίο (σ.σ. με τον Νίκο Πανανό αντί της Πυργιώτη στη σύνθεσή της).

Στα ημιτελικά η Ελλάδα ηττήθηκε 5-1 από την οικοδέσποινα Ιαπωνία, ωστόσο στον «μικρό» τελικό δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, συντρίβοντας με 7-0 το Χονγκ Κονγκ.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Πολυχρονίδης με το χάλκινο μετάλλιο στα ζευγάρια, έφτασε τα έξι στην καριέρα του και βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση των Ελλήνων πολυμεταλλιούχων πίσω από τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη.

Στο συγκεκριμένο αγώνισμα, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει παράδοση στην κατάκτηση μεταλλίων, αφού και το 2012 η ομάδα των Πολυχρονίδη, Ελένης Κορδαλή και Νίκου Πανανού είχε βρεθεί στην κορυφή!

 

Χορηγοί

Υποστηρικτές