fbpx

CLASSIFICATION

CLASSIFICATION

Classification ονομάζεται η διαδικασία που εντάσσει τους αθλητές σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία και το άθλημα.

Το Classification αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες. Διότι η σωματική αναπηρία έχει λειτουργικές συνέπειες, πάνω στις οποίες έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα κριτηρίων σύμφωνα με το οποίο αξιολογείται η ικανότητα, η αθλητική κατάσταση, η δύναμη, η αντοχή, οι ικανότητες τακτικής και η πνευματική συγκέντρωση των αθλητών για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αγωνιστικές ανισότητες.

Τα κριτήρια ορίζονται από τις παρακάτω παραμέτρους:

- ποιες ομάδες αναπηρίας μπορούν να αγωνιστούν σε ποια αθλήματα
- η τοποθέτηση αθλητών σε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό λειτουργικότητας ανάλογα με την αναπηρία και/ ή με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του αθλήματος


Οι αθλητές για να ανήκουν στο Παραολυμπιακό κίνημα πρέπει να κατατάσσονται σε μια από τις παρακάτω πέντε ομάδες:
1.Ακρωτηριασμός
2.Αναπηρία όρασης
3.Κάκωση νωτιαίου μυελού
4.Νοητική αναπηρία
5.Μια ομάδα που συγκεντρώνει όλους τους αθλητές που δεν ταιριάζουν στις προαναφερόμενες ομάδες και ονομάζεται- les autres.

Αναλυτικά:
Ακρωτηριασμός: Οι αθλητές με ακρωτηριασμό θα πρέπει να μην έχουν μια κύρια άρθρωση ή να λείπει ένα μέρος του άκρου (για παράδειγμα αγκώνας, καρπός, γόνατο, αστράγαλος). Η άρθρωση ή το μέρος του άκρου που λείπει, μπορεί να είναι εκ γενετής, από ασθένεια, από τραυματισμό. Η αξιολόγηση των αθλητών με ακρωτηριασμό βασίζεται στο αν η αναπηρία είναι άνω ή κάτω άκρου, ο αριθμός των άκρων (δηλαδή μονός ή διπλός ακρωτηριασμός) και το ακριβές σημείο του ακρωτηριασμού (π.χ. πάνω ή κάτω από το γόνατο ή τον αγκώνα). Ανάλογα με το άθλημα- π.χ. Καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, Αντισφαίριση σε αμαξίδιο -οι αθλητές χρησιμοποιούν αμαξίδια.

Εγκεφαλική Παράλυση: Εγκεφαλική Παράλυση είναι η κατάσταση στην οποία ο μυς, τα αντανακλαστικά, η στάση, η κίνηση επηρεάζονται από κάποια αναπηρία στον εγκέφαλο. Η Εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκληθεί κατά την διάρκεια της κύησης, κατά την γέννηση ή να αποκτηθεί ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού ή τραυματισμού στο κεφάλι. Οι αθλητές με εγκεφαλική παράλυση κατηγοριοποιούνται σε ομάδες ανάλογα με την λειτουργική έκταση της αναπηρίας και ποιες ομάδες μυών έχουν επηρεαστεί.

Αναπηρίες όρασης: Οι αθλητές που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, ταξινομούνται ανάλογα με το ποσοστό οπτικής αναπηρίας από το πόσο μειωμένο είναι το πεδίο όρασης και από την οπτική οξύτητα.

Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Ο Νωτιαίος μυελός, ο οποίος πηγαίνει από τον εγκέφαλο στον κόκκυγα, είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ένας τραυματισμός, μια ασθένεια ή μια εκ γενετής κατάσταση μπορεί να καταστρέψουν την σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα την παράλυση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Αν εμπλέκονται οι κατώτερες και/ ή οι μέσες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, ο αθλητής έχει παραπληγία και τα κάτω άκρα και όλο ή μέρος του κορμού έχει αναπηρία. Αν ο τραυματισμός είναι πιο ψηλά ή στο ύψος του λαιμού, ο αθλητής έχει τετραπληγία, όπου έχουν επηρεαστεί και τα τέσσερα άκρα. Οι αθλητές εντάσσονται σε κατηγορία ανάλογα με το που βρίσκεται η βλάβη στην σπονδυλική στήλη (ο τομέας της σπονδυλικής όπου έχει εμφανιστεί η αναπηρία). Οι αθλητές με ιατρικές περιπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα παρόμοια απώλεια μυϊκής λειτουργικότητας (όπως είναι η spina bifida και Πολυομελίτιδα) ανήκουν στην κατηγορία των αθλητών με κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Les autres: Les autres είναι γαλλική λέξη και σημαίνει οι άλλοι. Αυτή η κατηγορία αθλητών περιλαμβάνει περιπτώσεις κινητικών αναπηριών που δεν μπορούν να ενταχθούν στις υπόλοιπες κατηγορίες αξιολόγησης (π.χ. αρθρογρύπωση). Στα περισσότερα αθλήματα, αυτή η κατηγορία αθλητών αγωνίζεται μαζί με άλλες ομάδες αναπηρίας βάσει των λειτουργικών ικανοτήτων.

Νοητική Αναπηρία: Η Νοητική Αναπηρία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να ενσωματωθεί στο κοινωνικό περιβάλλον. Το άτομο με νοητική αναπηρία συναντά δυσκολίες ως προς την επιτυχή αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων. Αυτή η κατηγορία αθλητών προς το παρόν δεν συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο γίνονται προσπάθειες ώστε να συμμετάσχει σε κάποια αθλήματα στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα χαρακτηριστικά μιας αγωνιστικής κατηγορίας έχουν προσδιοριστεί από τον αντίστοιχο Διεθνή Αθλητικό Οργανισμό Αναπηρίας. Η Αθλητική Κατηγορία καθορίζεται μετά από διαδικασίες εξέτασης εντός και εκτός του αγώνα, που μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική και τεχνική αξιολόγηση και παρατήρηση των αθλητών.

Σε κάθε άθλημα, ο αθλητής λαμβάνει μια κατηγορία που θα καθοριστεί από τους αντίστοιχους κανονισμούς αξιολόγησης του συγκεκριμένου αθλήματος. Στα ατομικά αθλήματα, οι κατηγορίες αναπαρίστανται από ένα γράμμα και έναν αριθμό π.χ. Τ42, F36, S9. Στα ομαδικά αθλήματα όπως είναι το ράγκμπι σε αμαξίδιο ή η καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, χρησιμοποιείται βαθμολογία, όπου η αγωνιστική κατηγορία χαρακτηρίζεται με βαθμούς π.χ. 1.0, 2.0, 3.0

Η απόδοση μιας αθλητικής κατηγορίας είναι μια διαδικασία που γίνεται από τους Classifiers που με αυτό τον τρόπο «προσδιορίζουν» το επίπεδο της λειτουργικής ικανότητας κάθε αθλητή. Οι Classifiers μπορεί να είναι γιατροί, γυμναστές και φυσικοθεραπευτές με εξειδίκευση στην κατηγοριοποίηση αθλητών με αναπηρία. Οι αθλητές μπορούν να αξιολογηθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, να αλλάξουν Αθλητική κατηγορία στις περιπτώσεις που η κατάσταση ενός αθλητή βελτιωθεί ή χειροτερέψει.

Οι αθλητικοί κανονισμοί προβλέπουν διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν για την αθλητική κατηγορία άλλου αθλητή. Η επίλυση αυτής της διαφοράς ονομάζεται Ένσταση.

Οι αθλητικοί κανονισμοί έχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και για τις περιπτώσεις που ένας αθλητής θέλει επισήμως να κάνει ένσταση στον τρόπο που οι διαδικασίες του Classification έχουν γίνει. Η επίλυση σε αυτή την περίπτωση της διενέργειας του classification ονομάζεται Έφεση.

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.