fbpx

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παρά-Αθλημάτων: Τα επτά μετάλλια και τα πλασαρίσματα των Ελλήνων αθλητών ανά άθλημα (pics)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παρά-Αθλημάτων: Τα επτά μετάλλια και τα πλασαρίσματα των Ελλήνων αθλητών ανά άθλημα (pics)

Με επτά μετάλλια ( 2 χρυσά-2 ασημένια και 3 χάλκινα) και πολύ καλά πλασαρίσματα έπεσε η αυλαία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Παρά-Αθλημάτων, που φιλοξενήθηκε στο Ρότερνταμ, για την ελληνική αποστολή.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των Ελλήνων και Ελληνίδων αθλητών και αθλητριών ανά άθλημα (που αναφέρονται αλφαβητικά) είναι:

Μπότσια

Polychro europe3

Χρυσό ο Πολυχρονίδης
Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (με ramp operator την Κατερίνα Πατρώνη) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στον τελικό του Μπότσια της κατηγορίας BC3 και διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, για 3η συνεχόμενη χρονιά (2019, 2021 και 2023) και 4η φορά στην καριέρα του, καθώς το 2009 ήταν η πρώτη φορά. Οι Ολλανδοί εφέτος πρωτοτύπησαν και διοργάνωσαν τους τελικούς στην κεντρική πλατεία του Ρότερνταμ, μπροστά στο ευρύ κοινό, σε μια προσπάθεια διάδοσης και προβολής του αθλήματος.
Σε ένα τελικό, στον οποίο δεν άφησε περιθώρια στον αντίπαλό του Βρετανό Γουίλ Άρνοτ, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης έδειξε από την αρχή την κυριαρχία του και με εξαιρετική στρατηγική στο παιχνίδι κέρδισε άνετα 6-2 και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, για ακόμη μια φορά. Με εντυπωσιακό τρόπο πέρασε στον τελικό καθώς νίκησε με 8-0 τον Πολωνό Ιζκρίσκι και συνέχισε αήττητος. Λίγο πιο νωρίς, στον αγώνα της 4άδας επικράτησε με άνεση του Ισπανού Βαφίτ Μπούσεριτ με 14-0.
Στους αγώνες των Ομίλων νίκησε τον Πορτογάλο Αρμάντο Κόστα με 8-2 και στη συνέχεια τον Βέλγο Άρντολντ Βαν Πράτ και «κλείδωσε» την 8άδα. Στη συνέχεια, επικράτησε του Σουηδού Κρίστοφερ Χάγκνταλ, με 11-0 και πέρασε στην 8άδα ως πρώτος στον όμιλό του.

morfi xalkino

Χάλκινο η Μέτζου
Το χάλκινο μετάλλιο, κατέκτησε η Χρυσή Μόρφη Μέτζου, στην κατηγορία BC4 των γυναικών. Αγωνίστηκε στο «μικρό» τελικό της κατηγορίας και επικράτησε της Αγκάγιεβα από το Αζερμπαϊτζάν με 6-0 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Στον ημιτελικό ηττήθηκε στις λεπτομέρειες, από την Ουγγαρέζα Αλεξάνδρα Σάμπο με 4-3. Στον προημιτελικό η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε επικρατήσει, μετά από πολύ καλή εμφάνιση, της Γερμανίδας Αννίτας Ραγκαβαν με 3-2.
Στους αγώνες της στους Ομίλους νίκησε τη Σλοβάκα Κριστίνα Βοτζάροβα με 5-1 και στη συνέχεια την Ουκρανή Ναταλία Κονένκο με 6-1.

xalikino pairs3

Χάλκινο τα ζευγάρια
Το χάλκινο μετάλλιο, στα ζευγάρια της κατηγορίας BC3, κατέκτησαν ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (ramp operator Κατερίνα Πατρώνη) και η Άννα Ντέντα (ramp operator Χριστίνα Ντέντα) καθώς αγωνίστηκαν στο «μικρό» τελικό (αν και θα έπρεπε να αγωνιστούν στον τελικό και να διεκδικήσουν το χρυσό).
Ο λόγος που δεν αγωνίστηκαν στο «μεγάλο» τελικό ήταν ότι στο τέλος του ημιτελικού με την ομάδα της Πολωνίας και αφού είχε τελειώσει υπέρ της ελληνικής ομάδας με 4-3 και πήγαινε αήττητη, για την υπεράσπιση του τίτλου της, από το 2021 η πρώτη διαιτητής του αγώνα θεώρησε ότι 2 μπάλες της ελληνικής ομάδας είχαν διαφορετική υφή, από αυτή που θα έπρεπε. Μετά το τέλος του αγώνα (γίνεται ξανά έλεγχος), αλλά να τονίσουμε ότι οι αγώνες διεξήχθησαν σε ανοιχτό χώρο με υγρασία 90% και είναι απόλυτα λογική η διαφοροποίηση. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν να κοπούν οι 2 αυτές μπάλες και το παιχνίδι να καταχωρηθεί υπέρ των Πολωνών. Πέρασαν έτσι στον τελικό, αν και το ελληνικό ζευγάρι, δικαιώθηκε στη συνέχεια, ήταν όμως αργά και το αποτέλεσμα είχε ήδη καταχωρηθεί. Έτσι Πολυχρονίδης και Ντέντα βρέθηκαν να αγωνίζονται για το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο, παρά την όχι και τόσο καλή ψυχολογία τους, κατέκτησαν καθώς επικράτησαν με 3-2 των Πορτογάλων. Το ελληνικό δίδυμο βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και ανέβηκε στο βάθρο, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, για ακόμη μια φορά.
Στο πρώτο τους παιχνίδι νίκησαν άνετα τους Τσέχους με 7-2. Ακολούθησε το παιχνίδι με την Αγγλία, που είναι πάντα ντέρμπι. Ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση (κ.α 2-2) με 1-0 υπέρ του ελληνικού διδύμου. Μετά το ντέρμπι με τους Άγγλους, το ελληνικό ζευγάρι με το παιχνίδι του, δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Γάλλους. Η ελληνική δυάδα ήταν καλά προετοιμασμένη και με εξαιρετικά κολλήματα, στα μακρινά, πήρε άνετα το παιχνίδι.

Deda half2

Στην 4η θέση η Ντέντα
Στην BC3 των γυναικών η Άννα Ντέντα (με ramp operator τη Χριστίνα Ντέντα), σε ένα δύσκολο παιχνίδι έχασε στο «μικρό» τελικό από τη Σουηδή Μαρία Μπέρστρομ με 6-1. Η Σουηδή ξέφυγε στο σκορ στα 2 πρώτα σετ όποτε ήταν δύσκολο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια να γυρίσει το παιχνίδι.
Παρά την πολύ καλή της εμφάνιση στον ημιτελικό, έχασε τον τελικό, στις λεπτομέρειες. Στο τελευταίο σετ με την τελευταία μπάλα της, η Γαλλίδα Σόνια Εκέλ, (Νο 2 στην Ευρώπη) πήρε τον τρίτο και κρίσιμο πόντο της και το παιχνίδι με τελικό σκορ, 5-4. Εντυπωσιακή ήταν η Άννα Ντέντα και στον προημιτελικό, όπου επικράτησε της Γερμανίδας Κριστίνα Φινκ, με 4-1.
Σερί νίκες στον όμιλο της πέτυχε και η Άννα Ντέντα και πέρασε αήττητη και αυτή στην 8άδα. Νίκησε τη Γερμανίδα Νάνσυ Πόζερ με 3-2 μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι, ενώ είχε προηγηθεί και η νίκη της επί της Τάνιας Μάντσεν, από τη Δανία, με 13-0.

Soulanis 1

4ος ο Σουλάνης
Στην κατηγορία BC1 των ανδρών, ο Παναγιώτης Σουλάνης, έφθασε μια μπάλα πριν το βάθρο. Τερμάτισε στην 4η θέση, καθώς στο «μικρό» τελικό ηττήθηκε από τον Πορτογάλο, Αντρέ Ράμος, με 4-3, πραγματικά στην τελευταία του μπαλιά.
Στον ημιτελικό ηττήθηκε από τον Άγγλο Παραολυμπιονίκη, Ντέιβιντ Σμιθ με 4-3, μετά από καταπληκτική εμφάνιση, με τον Έλληνα πρωταθλητή να το «παλεύει» έως το τέλος, Στον προημιτελικό είχε επικρατήσει του Ιρλανδού Πατρίκ Μοράν με 8-0.
Στους αγώνες του ομίλου του, νίκησε τον Τσέχο Ρόμαν Σάντακ 10-0, αλλά ηττήθηκε από τον Ντάνιελ Πέρεζ με 11-0, σ’ έναν αγώνα διαδικαστικού χαρακτήρα.

teamw1

Στην 6η θέση το ομαδικό
Μετά από πολύ καλές εμφανίσεις η ελληνική τριάδα στην κατηγορία BC1/ BC2 με τους Διονυσία Τσακίρη, Αλέξανδρο Παπαδάκη και Παναγιώτη Σουλάνη, πήραν την 6η θέση. Γνώρισαν την ήττα από την Αγγλία με 7-2 και από τη διοργανώτρια Ολλανδία, με 8-2, αλλά επικράτησαν άνετα της Κροατίας με 11-4 και κατέλαβαν τελικά την 6η θέση, στο ομαδικό.

Μπούσιου-Παπαδάκης-Τσακίρη
Στην κατηγορία BC4 των γυναικών η Φωτεινή Μπούσιου αγωνίστηκε στον C Όμιλο, ηττήθηκε από την Ουγγαρέζα Αλεξάνδρα Σάμπο με 6-2, στο πρώτο της παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια νίκησε τη Νατάσα Μπάρτολ, από τη Σλοβενία με 7-6, αλλά δεν πέρασε 8άδα λόγω συνδυασμών των άλλων αποτελεσμάτων.
Στην κατηγορία BC2, στον όμιλο C ο Αλέξανδρος Παπαδάκης νίκησε τον Κροάτη Μάρκο Τούρκοβιτς 5-2, αλλά ηττήθηκε στην παράταση (κ.ά 4-4) από τον Βέλγο Φρανσίς Ρομπού, και έχασε την 8άδα στις λεπτομέρειες, καθώς στην πρεμιέρα ηττήθηκε από τον Ολλανδό Μπέρτ Μέιντς 7-5.
Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών, η Διονυσία Τσακίρη (‘Ομιλος Α) ηττήθηκε από τη Σόνια Αγκέβα από το Αζερμπαϊτζάν με 9-1, την Ειρήνα Κρεϊπτσίκοβα, από την Τσεχία με 6-2 και τη Βρετανή Κλαίρ Τάγκαρτ με 10-1.

Papaggel metal

Ποδηλασία
Δύο ασημένια μετάλλια κατέκτησε ο Νικόλας Παπαγγελής στη διοργάνωση. Το πρώτο στην ατομική χρονομέτρηση, όπου κάλυψε τα 10 χλμ. με μέση ωριαία ταχύτητα 43.113, σε 14:20 και κατέλαβε τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο.
Το δεύτερο στο δρόμο αντοχής, όπου κάλυψε τα 63 χλμ. του αγώνα σε 1:38.58 και ήταν 2ος πίσω από τον Γάλλο Αλεξάντρ Λιτ, που ήταν 1ος με 1:37.34.

Galogav R12

Σκοποβολή
Στην 7η θέση κατετάγη ο Σωτήρης Γαυλόγαυρος, στα R1 10μ. αεροβόλο τουφέκι. Σ’ έναν πολύ καλό αγώνα, ο Έλληνας πρωταθλητής δεν μπήκε καλά, αλλά στη συνέχεια ανέβασε την απόδοσή του και κατάφερε να παίζει στα ίσα ακόμη και την 5η θέση. Τελικά όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες με τον Γαλόγαυρο να καταλαμβάνει την 7η θέση. Ο Έλληνας κορυφαίος αθλητής της σκοποβολής, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και στον προκριματικό, όπου τερμάτισε επίσης 7ος με σύνολο 612,7 αφήνοντας εκτός τελικού μεγάλα ονόματα του αθλήματος και Παραολυμπιονίκες.
Στο δεύτερο αγώνισμά του, ο αθλητής του Νίκου Βουδούρη, στα R3 10μ. αεροβόλο τουφέκι, τερμάτισε 24ος, στα προκριματικά, γιατί αν και άρχισε πολύ καλά και στις πρώτες 10 βολές ήταν στην 8άδα, στη συνέχεια ένα πρόβλημα με τη βάση του σκοπευτικού του, του απέφεραν δυο κακές συνεχόμενες βολές. Αν και το αντιλήφθηκε, επιδιόρθωσε τη βλάβη έγκαιρα και συνέχισε με καλές βολές είχε χάσει αρκετό έδαφος και δεν μπόρεσε να το καλύψει.

lazar roter3

Τένις με αμαξίδιο
Με τον Βρετανό Μπεν Μπάρταμ (Νο 17 στον κόσμο), αγωνίστηκε στο 2ο παιχνίδι του, στο τένις με αμαξίδιο στο Ρότερνταμ, ο Γιώργος Λαζαρίδης, όπου μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι, γνώρισε την ήττα με 2-0 σετ (6-1, 6-3) και έμεινε εκτός 8άδας, της διοργάνωσης.
Στην πρεμιέρα ο Γιώργος Λαζαρίδης, επικράτησε του Πορτογάλου Κάρλος Λεϊτάο με 2-1 σετ με ανατροπή και βρέθηκε στους «16» του τουρνουά. Έχασε το 1ο σετ με 6-3, αλλά πήρε τα άλλα δύο με 6-4 και 6-1, αντίστοιχα.

Pasxalidou2

Τζούντο
Δύο μετάλλια κατέκτησαν οι Ελληνίδες τζουντόκα, στο Ρότερνταμ. Το «χορό» των μεταλλίων άνοιξε η Εμμανουέλα Μασούρου, στα -48κ., όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Αλλά στη συνέχεια ήρθε και το χρυσό, τη 2η ημέρα των αγώνων, με τη Θεοδώρα Πασχαλίδου, στα -70κ. J1. Στον τελικό νίκησε την Τουρκάλα Ουσλού Μερβέ και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

masourou2 1

Στα +90κ. J1 ο Θεόκλητος Παπαχρήστου στον αγώνα κατάταξης ηττήθηκε από τον Γάλλο Τζέισον Γκραντί και έμεινε τελικά στην 5η θέση.

Τοξοβολία
Η Δωροθέα Ποιμενίδου, κατετάγη 8η στον αγώνα κατάταξης. Η θέση αυτή έφερε την κορυφαία Ελληνίδα τοξοβόλο, αντιμέτωπη στα Nock out στη φάση 1/8 με τη Γαλλίδα Μπεναμί, την οποία κέρδισε με σκορ 6-5. Στη συνέχεια στη φάση 1/4 αντιμετώπισε την Ιταλίδα Ελιζαμπέτα Μίνιο-η οποία κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα κατάταξης με επίδοση 674/720- από την οποία ηττήθηκε με σκορ 6-0.

Poimenidou Rot2

Στη συνέχεια αντιμετώπισε την Ουκρανή Τσεβτσένκο, για τη διεκδίκηση της κάρτας συμμετοχής, για τους Παραολυμπιακους Αγώνες. Κατέλαβε την 3η θέση, καθώς στον αγώνα αυτό, ηττήθηκε από την Ουκρανή Σεβτσένκο με σκορ 6-2 και αν και στο «μικρό» τελικό κέρδισε τη Λετονή Μέλε με σκορ 6-5, κατετάγη 3η και δεν κατάφερε να πάρει την κάρτα, καθώς θα δοθούν στις δύο πρώτες.

Χορηγοί

Υποστηρικτές