Σε εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανίας, η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου αθλητών με αναπηρία. Στη διοργάνωση, που αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 αθλητές από 70 χώρες.
Την τελετή έναρξης κήρυξε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, ενώ ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Γκρεγκ Χάρτουνγκ είπε ότι «η συγκεκριμένη διοργάνωση του στίβου είναι η τελευταία πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερο κύρος. Περιμένουμε τις επόμενες εννέα ημέρες, να δούμε εξαιρετικές επιδόσεις από αθλητές που είναι ήδη καταξιωμένοι αλλά και από το νέο αίμα του αθλήματος». Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν ακόμη ο εκτελεστικός διευθυντής της IPC, Ξαβιέ Γκονζάλες, ο δήμαρχος της πόλης του Κράισττσερτς, Μπομπ Πάρκερ, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστο Αηδόνη αλλά και τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργο Φουντουλάκη. Την ελληνική ομάδα που παρέλασε στην κεντρική πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης, υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη η πολυάριθμη ελληνική κοινότητα που υπάρχει στο Κράισττσερτς αλλά και τις γύρω πόλεις.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης με το πέρας της τελετής έναρξης συναντήθηκαν με την ηγεσία της IPC. Ιδιαίτερα με τον αντιπρόεδρο της IPC αντάλλαξαν απόψεις για τα μοντέλα λειτουργίας του μαζικού αθλητισμού στην κάθε χώρα. Ο κ. Χάρτουνγκ παρέδωσε στην ελληνική πλευρά μελέτες και βιβλία που αφορούν στα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού καθώς επίσης και σχέδια δράσης που αφορούν σε εκδηλώσεις που έγιναν για το σκοπό αυτό. Ο κ. Αηδόνης διαβεβαίωσε την ηγεσία της IPC ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό του αθλητισμού ατόμων με αναπηρία, παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν, ενώ υπήρξε και μια πρώτη συζήτηση για την ανάληψη από τη χώρα μας του παγκοσμίου πρωταθλήματος σκοποβολής μέσα στο 2011. Ο Υφυπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι εφόσον το οικονομικό μέρος της διοργάνωσης είναι μέσα στις δυνατότητες του Υπουργείου τότε θα εξεταστεί το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια δέσμευση από μέρους του προς την ηγεσία της IPC.
Στα θέματα που συζητήθηκαν επίσης ήταν και η ίδρυση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Ακαδημίας στην Ελλάδα, με τους κ. Χάρτουνγκ και Γκονζάλες να είναι ιδιαίτερα θετικοί για την εγκατάστασή της στη χώρα μας. Το προεδρείο της IPC δεσμεύτηκε στους Υφυπουργό Υγείας αλλά και τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ότι τον προσεχή Μάρτιο θα έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο που θα φιλοξενήσει την Παραολυμπιακή Ακαδημία αλλά και για να δώσει τις τελευταίες κατευθύνσεις που αφορούν στο σχέδιο λειτουργίας της.
«Η συζήτηση με την ηγεσία της IPC, όσον αφορά στις προθέσεις της για την εγκατάσταση και λειτουργία της παραολυμπιακής ακαδημίας στη χώρα μας, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Τον Μάρτιο περιμένουμε την IPC στη χώρα μας ώστε να συζητηθούν κάποιο παράμετροι σχετικά με την ακαδημία, ενώ εκτιμώ ότι μέχρι τον Αύγουστο και εφόσον δεν προκύψει κάτι ενδιάμεσα, θα έχει ολοκληρωθεί το θέμα. Αναφορικά με το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής, ξεκαθαρίσαμε ότι εφόσον το κόστος είναι στις δυνατότητες του Υπουργείου, θα καταθέσουμε μέσω της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας. Οι συναντήσεις μας με την IPC θα συνεχιστούν και στο μέλλον και πιστεύω ότι η συνεργασία θα ωφελήσει τη χώρα και το Παραολυμπιακό Κίνημα», δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος το απόγευμα επισκέφθηκε τους Έλληνες αθλητές στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν. Συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση που κάνει αύριο (Σάββατο) πρεμιέρα.
*από δελτίο τύπου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής