fbpx

EAOM-ΑμεΑ: Το Υφυπουργείο Αθλητισμού να επανεξετάσει τα κριτήρια με τα οποία θα μπορεί κάποιο σωματείο να μπορεί να λειτουργήσει και να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του

logo

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), συντάσσεται με τις θέσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με τη λειτουργία αλλά και τη νομιμότητα των αθλητικών σωματείων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού αθλητισμού.

Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ συμφωνεί απόλυτα με τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις που εκφράζονται στην ανακοίνωση της ΕΟΕ και ζητάει από το Υφυπουργείο Αθλητισμού να επανεξετάσει τα κριτήρια με τα οποία θα μπορεί κάποιο σωματείο να μπορεί να λειτουργήσει και να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του. Πρωτίστως και τη δεδομένη στιγμή, θα πρέπει να αφαιρεθεί ο έλεγχος του Αθλητικού Μητρώου των σωματείων που σε εποχές καραντίνας, δημιουργεί καθυστερήσεις και στέλνει λάθος μηνύματα στην αθλητική οικογένεια.

Ειδικά για τα σωματεία της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, το πρόβλημα αυτό διογκώνεται, αφού δεν έχουν οικονομικούς πόρους και ως εκ τούτου οικονομική αυτάρκεια μέσω ακαδημίων κ.ο.κ. Δεν διαθέτουν προσωπικό αλλά επιβιώνουν χάρη στην εθελοντική εργασία, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στην ολοκλήρωση, εγκαίρως, όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για την ενσωμάτωσή τους στο Μητρώο.

Ζητάμε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού να δοθεί περιθώριο στα αθλητικά σωματεία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους στο υπό σύσταση Αθλητικό Μητρώο μέχρι το τέλος του 2021, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δώσει λύση στην οικονομική «ασφυξία» που υπάρχει στα σωματεία των ΑμεΑ με αξιοκρατικά κριτήρια.

Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, έχει βάλει ασαφή κριτήρια για την παροχή οικονομικής βοήθειας στα σωματεία, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στο αθλητικό οικοδόμημα. Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, μέσω της γενικής συνέλευσής της και την απόλυτη αποδοχή των ίδιων των σωματείων, είχε θέσει κριτήρια για την κατανομή των χρημάτων (που ελάμβανε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ανάλογα με το εύρος των αγωνιστικών τους δράσεων (σ.σ. 10 διαφορετικά κριτήρια), κάτι που το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν έλαβε υπόψιν, δίνοντας τα ίδια χρήματα σε συλλόγους ΑμεΑ που έχουν είτε 10 αθλητές, είτε 200.

Για τα σωματεία των ΑμεΑ, βασικός πόρος επιβίωσής τους, αποτελεί η κρατική επιχορήγηση η οποία δεν έχει δοθεί τα τελευταία δύο χρόνια, δυσκολεύοντας το έργο ενός ευαίσθητου αθλητικού χώρου, από τον οποίο απουσιάζουν οι επαγγελματίες παράγοντες και οι τεχνοκράτες. Η αδυναμία εύρεσης πόρων για την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων ΑμεΑ, σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικής βοήθεια, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αφάνεια.

Χορηγοί

Υποστηρικτές