fbpx

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη – Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και ο Βισάμ Σάμι στην κεντρική σελίδα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής

Screenshot 2020 04 07 00.06.42 300x168

Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός λειτουργεί στην Ελλάδα ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης για τους πρόσφυγες με αναπηρία χάρη στα πρόγραμμα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Agitos της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής αλλά και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε από το 2016 να ασχολείται με την υποστήριξη προσφύγων και κατάφερε με τη βοήθεια της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής να υποστηρίξει την Ομάδα Προσφύγων. Ήδη έχουν συμμετάσχει 10 πρόσφυγες που έχουν προπονηθεί στα αθλήματα του Στίβου, της Ξιφασκίας με αμαξίδιο, της Άρσης Βαρών σε πάγκο, του Γκόλμπολ, της Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και της ποδηλασίας (χειρήλατο). Οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν προσπαθούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μακριά από τον πόλεμο, στον οποίο έχασαν φίλους, συγγενείς και μερικοί από αυτούς απέκτησαν μια αναπηρία.

Τον Ιούλιο συμμετείχε ο αθλητής του προγράμματος Βισάμ Σάμι στο Παγκόσμιο κύπελλο Ξιφασκίας με αμαξίδιο στη Βαρσοβία. O Βισάμ άρχισε να προπονείται στην ξιφασκία πριν από δύο χρόνια και αυτό του άλλαξε τη ζωή. Είναι μέλος της Ομάδας Προσφύγων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, η οποία βοηθάει πρόσφυγες με αναπηρία να συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα με σκοπό την ενδυνάμωσή τους και τη διευκόλυνση της κοινωνικής τους ένταξης.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Φουντουλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής: «Ο Wissam Sami είναι ένας από τους πολλούς αθλητές που έχουν πάρει μέρος στα αθλητικά μας προγράμματα, τα οποία στηρίζουν πρόσφυγες με αναπηρία. Είμαστε πολύ περήφανοι για την επίδοσή του στην ξιφασκία αλλά και για τον ρόλο του ως ένα θετικό πρότυπο που μπορεί να παρακινήσει κι άλλους ανάπηρους πρόσφυγες να συμμετέχουν σε Παραολυμπιακά αθλήματα και να ενδυναμωθούν»,

Όπως έχει δηλώσει ο Βισάμ «Ήρθα γιατί αναζητούσα την ειρήνη, Βρήκα την ειρήνη αλλά έχω και πλέον ένα όνειρο» ,

Η Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη έχει ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου. Η επιλογή της 6ης Απριλίου έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).

Peace and Sport #ChangeStartsWithSport #IDSDP2020

ΠΗΓΗ: www.paralympic.gr 

Χορηγοί

Υποστηρικτές